Excursii

Roșia Montană Altfel

Dacitul, brecia, cuarțul magmatic bipiramidal au devenit mai ușor de pronunțat și mai ușor de reținut pentru 70 de elevi de clasa a-II-a de la Școala Generală din cadrul Liceului Teoretic Sabin Drăgoi din Deva.

 

Însoțiți de profesori, ghidați de membrii Asociației Roșia Montană Verde si ghidul muzeului, elevii au descoperit Muzeul Mineritului de la Roșia Montană, cu galeriile romane, sapate manual cu dalta si ciocanul, expoziția în aer liber, cu instalații de prelucrare a minereului aurifer, și expoziția pavilionară, cu macheta zacamantului si material ilustrativ, privind tehnica obtinerii aurului din filoane sau in urma spalarii nisipurilor aluvionare ce surprind atat multiple operatii, cat si o serie de aspecte sociale caracteristice mineritului casnic, cum ar fi folosirea muncii copiilor, a femeilor etc.

 

Dupa ce au vizitat expozitia pavilionara, copiii au mers către afluentul râului Roșia din apropierea muzeului. Echipați cu săculețe, curioși, cei 70 de elevi au adunat roci din albia râului, roci pentru care inginerul geolog al Asociației  a pregatit etichete cu numele si locul de provenienta.

DSC00714DSC00733DSC00736DSC00730

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s