Ghidaj turistic

Traseul nr 1

Obiective:  Taul Brazi,Taul Cornii, Piatra Corbului, Piatra Despicata, Cariera Cetate,  Zona Gauri, Mausoleul Antic, Taul Gauri.

Traseul este indicat de  a fi fi parcurs intr-o zi, cu plecare din Centrul Istoric. Pe o distanta de  aproximativ 1.5 km, traseul urmareste drumul asfaltat ce pleaca din Centrul Istoric spre est, pana la Taul Brazi, in preajma caruia este amenajat un punct turistic.

De aici traseul urca spre sud, spre versantul sudic al Masivului Carnic, la  Piatra Corbului si Piatra Despicata.  Spre sud-est , in apropiere de Piatra Corbului, se poate vedea  Taul Cornei situat la obarsia Vaii Cornii si la poalele masivelor Carnic, Citera si Ghergheleu, oferind un peisaj minunat. Pe versantul sudic al Masivului Carnic sunt deschise o serie de lucrări moderne şi vechi, abataje sapate cu dalta si ciocanul de forma trapezoidala sau cu ajutorul focului si al apei, cu tavane boltite şi pereţi rotunjiţi, înnegriţi, şi de asemenea numeroase halde cu ravene formate de torenti.

Traseul  se continua pe drumul industrial care face legatura intre Rosia Poieni si Rosia Montana, coborand pe versantul sudic al Masivului Cetate unde se poate vedea vechea exploatare de la suprafata ce a retezat varful muntelui, coborandu-l, pe verticala,aproximativ 130 m. Accesibil pentru turisti este doar partea sud-vestica, cu zona Gauri, cariera  Cetate neputand fi vizitata din motive de securitate, existand lucrari  abandonate ale fostei exploatari. Din partea sudica a carierei Cetate ,se mai poate vedea cariera Napoleon din Masivul Carnic, cariera care a functionat intre anii 2002-2005.

Se coboara in partea sud-vestica a masivului Cetatii pentru a vizita asa numita zona Gauri , in care se intalnesc filoane exploatate atat la suprafata cu focul si cu apa,  asa numitele ierugi, cat si in subteran, practicandu-se metoda de exploatare cu fasii directionale descendente. Curtile Cetatii si zona Gauri au fost  declarate zone protejate pana la data inceperii exploatarii la suprafata a masivului Cetate.  Zona Gauri a putut fi pastrata pana in present , deoarece cariera a afectat doar partea superioara a masivului Cetate, intre cotele 1004m si 870m, iar zona Gauri  este situata aproximativ la cota 850 m, in exteriorul carierei Cetate, partea sud-vestica a masivului Cetate.

Din zona Gauri traseul se continua spre sud, spre Taul Gauri pana la o incinta funerara romana din secolul II-IIIp. Chr, unde se gaseste un mormant dublu circular, singurul descoperit pe teritoriul Romaniei si conservat atat de bine. Datorita presiunii din partea arheologilor din tara si din strainatate, precum si din partea localnicilor, acest monument funerar este conservat in situ si amenajat pentru public.

La cativa metri distanta se afla Taul Gauri, in preajma caruia turistii se pot odihni, pentru a porni  apoi spre Centrul Istoric. Se urca inapoi pe versantul sudic al Carierei Cetate pentru a ajunge in drumul industrial ce face legatura intre Rosia Montana si Rosia Poieni, drum ce coboara printre masivele Cetate si Carnic. Ajungand in zona Pietrelor Albe ( dacite intens argilizate)  se poate admira peisajul ce-l ofera partea de jos a localitatii in care se gaseste centrul administrativ al comunei, cu Scoala  Generala Simion Balint, clasele V-VIII,  Biserica greco-catolica, Biserica ortodoxa si Primaria.

Dupa aproximativ 1 km drumul industrial se intersecteaza cu drumul principal asfaltat, de unde in 10 minute se ajunge in Centrul Istoric.

Traseul Nr 2

                Obiectiv: Taul  Tarinii, vf. Rotunda,  Cariera Rosia Poieni, Taul cel Mare, Zona Igre Vaidoia Lespedar.

Traseul este indicat sa fie parcurs intr-o zi cu plecare din Centrul Istoric. Traseul urmareste drumul pietruit ce pleaca din Centrul Istoric spre nord-vest pe o distanta de aproximativ 2.5 km pana aproape de Taul Tarinii, aflat pe teritoriul satului Tarina, la altitudinea de 950 m. De aici se urca pe o poteca spre nord-est, spre platoul de la poalelele celui mai inalt varf al  Rosiei Montane, varful Rotunda.

Platoul de andezite bazaltoide de  la baza muntelui il traversam pana ajungem pe versantul Nordic al muntelui unde se gaseste drumul industrial ce face legatura cu Rosia Poieni si din care se desprinde un drum pietruit ce traversaeza o padure si care duce in Varful muntelui Rotundu. Din drumul industrial se poate vedea o parte din cariera si instalatiile de la explotarea de cupru Rosia Poieni.

Odata ajunsi in varful muntelui Rotunda, in apropiere de Statia Meteo, in fata noastra apare un peisaj de vis: Taul cel Mare ca o caldare din varful muntelui, iar in spatele lacului, spre sud-vest, masivul Carnic cu abrupturile si gramezile de pietre acoperite partial de padurea de brazi, ce creeaza imaginea unei fortarete(cetati).

In varful Rotundu ne oprim pentru odihna si pentru a admira peisajul. Traseul de intoarcere, spre sat, trece prin apropierea Taului cel Mare, cel mai mare lac din bazinul Rosiei, situat la cea mai mare altitudine, aproximativ 1025m, de forma neregulata avand doua prelungiri, situat in partea estica a comunei.

De aici, coboram spre sat, spre zona Igre Vaidoaia Lespedar, unde apar niste abrupturi formate din gresii micacee, argile sistoase ale cretacicului superior, roci vulcanogen-sedimentare, dacite si brecii de varsta neogena. Mineralizatia in aceasta zona apare pe filoane si volburi exploatate in trecut in subteran, mineralizatia constand din aur nativ, pirita in ganga de cuart, rodocrozit si chinga.  Urmarind traseul potecii care traverseaza stancile in cateva minute se zaresc casele din cartierul Vaidoaia de unde ajungem imediat in Centrul Istoric.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s